Çoğu ebeveyn tuvalet eğitiminde sorunlar yaşar. Geleneksel tutum sergileyip çocuğunuzun en az 2 yaşına gelmesini beklediğinizde tuvalet eğitimi çok daha kolay ve rahat uygulanabilir. Bazı anne babalar en baştan itibaren, bez kullanmak yerine çocuklarının tuvaleti geldiğinde verdikleri sinyalleri dinlemeyi tercih ederler. Ancak ikisinde de sorun yaşarlar.

Çocukların kakaları ve çişleri geldiğini fark edip, tutarak tuvalete kadar ulaşmaları için belirli bir nörolojik ve duygusal gelişime ulaşmaları gerekir. Çocuğun özerkliğe ilk adımını attığında en önemli basamaklarından biridir.Anal dönem dediğimiz tuvalet alışkanlığı 2 yaş civarında kazanılır. Çocuğun ve ebeveynin hazırbulunuşluk durumu farklılık gösterebilir.Bu dönem çocuğun, başka bireylerden gelen fikirlere kolayca uyum göstermediği, genellikle yoğun çatışmaların yaşandığı bir döneme rastlar.

Çocuk bağımsız bir birey olma yolunda adım atarken, kendi irade ve bağımsızlığını diğer bireylerle bir denge oluşturma çabası içindedir.Bu dönemde çocuğun çiş ve kakaya yüklediği anlam da yetişkinlerinden çok daha farklıdır.

Çocuklar bu dönemde genellikle ürettikleri nesnelere ilgi duyarlar.Bedenleri nasıl değerliyse onlar için bedenlerinden çıkan şeyler içinde çok değerlidir. Anne Babalar genellikle onları dışarı atıp kurtulmasıyla ödüllendirirken,çocuğun zihni karışabilir.Çocuğun çiş ve kakasını yapıyor olması diğer anlamda ebeveynin yüzünü güldürecek bir nitelik taşır. İşte bu noktada bir çocuğun tuvalete gitmeye karşı koymasının çeşitli nedenleri vardır; bunlardan biri otoriter tutum olabilir. Çocuğunuzun davranışını ceza ya da ödülle kontrol altında tutmaya çalışıyorsa, onu kontrol etme çabanıza karşı çıkabilir.

Bu sorunu otoriter tutum dan vazgeçerek çözümleye bilirsiniz.Çocuğunuzun yön gösterici olmasına izin verin ve ne zaman bez yerine külot giymek isteyeceğine bırakın o karar versin.Ödül bulmaya çalışmak yerine büyüme isteğinin oluşmasına ve başka çocuk ve yetişkinler gibi olma arzusunu gelişmesini sağlamaya çalışın. Başarı ve başarısızlık üzerinde durmayın.

Çoğunlukla çocuklar travmatik olaylar sonrasında tuvalete gitmeyi reddederler; okul değiştirme, yeni bir kardeşin doğumu, anne babanın boşanması, hastalık, hastanede yatma ya da aile içi kayıp gibi bu tür stres ve travma yaşayan çocukların tuvalet eğitimi diğerlerine nazaran gecikebilir. Ya da daha önce tuvalete gidiyorlarsa bile bu tür olaylardan sonra bu alışkanlıklarını bırakabilirler. Bazı çocuklar, tuvaletin tıkanması ya da büyük tuvaletlerine çıkarken acı duymaları gibi tecrübeler nedeniyle de korkabilirler. Bu tür tecrübeler yaşadıktan sonra tuvalet kullanmayı reddedip büyük tuvaletlerini yapmaya korktukları için kabız bile olabilirler.

Çocuğum Tuvalete Gitmek İstemiyor

Çocuğunuzun  tuvalete gitmek istemesinin temel nedeni stres ya da travma ise tuvalet yapmakla ilgili sembolik oyunlar oynayarak yardımcı olabilirsiniz. Çamur ya da oyun hamuru dışkıyı temsil eden, çocuğun psikolojik nedenlere dayalı kabızlığın üstesinden gelmesine yardımcı olacaktır. Onu oyuncak bebek ya da peluş oyuncakların çocuk klozetinin, bebek  boyutundaki bez külotların, kil, oyun hamuru gibi objelerin yer aldığı oyunlar oynamayan teşvik edin.

Kullanacağınız objeleri ve temayı belirledikten sonra oyunu çocuğun yönlendirmesine izin verin, ancak ilginizi kesmeyin. Kendi başınıza oynamasını umduğunuz takdirde etkili şekilde etkili bir sonuca ulaşmanız çok da mümkün olmaz. Oyunun karşılıklı etkileşimine dayalı olması en önemli tedavi edici özelliğidir ; ancak çocuğunuzun oyununu yorumlamaya çalışmayın. Eğer çocuğunuzun ortaya koyduğu objelerle özgürce oynamıyorsa belli bir temasa dayalı oyun oynamayı önerebilirsiniz.Çocuk klozetini yere koyar oyuncak bebeğin ya da ayıcığın çişini ya da kakasını yapmasını gerektiğini söyleyebilirsiniz.

Bu tür yaşamsal işlevler için aile içinde kendi aranızda kullandığınız terimleri kullanın. Karşı koymasının altında büyük tuvaletini yapma korkusunun yattığından şüpheleniyorsanız,kahkaha atıp gülmek için bahaneler bulun. Örneğin klozetten korkan çocuk oyuncak bebek taklidi yapabilirsiniz. Oyuncak bebeğe acayip şeyler yapabilirsiniz. Çişini ve kakasını klozet yerine kitabın ya da çöp tenekesinin üzerine yapması gibi. Burada amaç onun ilgisini çekmek ve gülmesini sağlamaktır. Bu tür oyunlar esnasında ne kadar çok gülerse tuvalete gitmesine neden olan korku ve gerginlikten o kadar çabuk kurtulur. Önemli olan çocuğun ilgisini çekip korkusunu yatıştırmaktır.