Öfke sorunları insanı bir anda ele geçirebilen ve bazı sorunlara neden olan ciddi bir duygu problemidir. Öfke bozukluğu kişinin duygularını bir anda ele geçirmesiyle çevresindeki kişilere agresif tutumlar sergilemesine neden olur. Bu da sonradan telafi edilemeyecek durumlara neden olabilir. Birçok nedenden kaynaklanan öfke bozukluğunun mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
İçgüdüsel bir tepkiyle verilen öfke bazı durumlarda kişinin ruh hali olan bir duyguya dönüşebiliyor. Bu durumda insan en ufak bir probleme bile öfkeyle yaklaşarak sorunlar daha da büyüyebiliyor. Çok tehlikeli sorunlara kadar yol açtığı için bu durum kontrol bozukluğu boyutuna gelebilir. Dolayısıyla sık sık yaşanan öfke sorunları tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Öfke Sorunları Belirtileri

Öfke sorunları bazı belirtilerle kendini gösterir. Kişi öfke sorunları yaşadığı anda şu belirtileri gösterir:

  • Çevreye ve kişilere saldırganlık
  • Sesini yükselterek konuşma
  • Konuşarak iletişimden kuramama
  • Kalp atışlarında hızlanma
  • Aile, sosyal ve iş hayatındaki kişilerle sürekli anlaşmazlığa düşmek
  • Kindarlık

Genel olarak öfke kontrol bozukluğu yaşanan kimselerde bu belirtiler gözlenmektedir. Sürekli olarak gözlemlenmesi durumunda bu konuda mutlaka uzman desteği alınmalıdır. Aksi takdirde kişi bu durumu alışkanlık haline getirerek hem kendine hem de çevresindekilere zarar verebilir.

Öfke Sorunları Nedenleri

Öfke sorunları birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazen fiziksel bazen de psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan öfke sorunları bazen de hiçbir neden yokken ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar sürekli yaşanan ve bir rahatsızlık haline gelen öfke sorunlarının kaynağını şu nedenlerle ilişkilendirmişlerdir:

  • Kaygı, stres ve anksiyete
  • Depresyon
  • Sürekli alkol kullanmak
  • Dikkat eksikliği
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk
  • Şizofreni
  • Finansal sorunlar
  • Özel hayatla ilgili sorunlar
  • Uykusuzluk
  • Zayıf iletişim becerisi

Öfke Sorunlarına Teşhis Nasıl Koyulur?

Öfke sorunlarında teşhis psikoloğun bireyin davranışlarını gözlemlemesiyle koyulur. Bilişsel davranış terapisi bu psikolojik rahatsızlığın teşhisinde tercih edilen yöntemdir. Ön değerlendirmeden sonra bireyin de verdiği yanıtlar ve davranışlarına göre teşhis koyulur ve tedaviye başlanır. Dolayısıyla kişi yaşadığı öfke sorunlarından memnuniyetsizse ve çevresindekileri de bu konuda rahatsız ediyorsa mutlaka uzman bir psikoloğa başvurmalıdır.

Öfke Sorunları Tedavisi

Öfke sorunları kişinin çevresindekileriyle iletişimini olumsuz olarak etkilediği ve kişinin de kendine zarar veren bir problem olduğu için uzman kişilerden destek alınmalıdır. Bu konuda uzman psikolog tedavi yöntemi olarak psikoterapiyi genelde tercih eder. Psikoterapi yöntemiyle öfke sorunlarının nedeni öğrenilir ve kontrol altına alınması kolaylaştırılır. Aynı zamanda psikolog bireyin öfkelenmesine neden olduğu durumların da üzerinde durur.
Psikoterapi yöntemi haricinde öfke sorunlarında ilaç tedavisine de başvurulabilir. İlaç tedavisinde genelde antidepresanların kullanımı tercih edilir. Her iki yöntemle de amaç bireyin öfke sorunlarının altında yatan temel sorunu bularak bunun atlatılmasını sağlamaktır. Tedavi sürecinde uzman psikolog bireyin çevresindeki kişilerle sakin bir iletişimin nasıl kurulacağıyla alakalı bilgiler verir. Böylece bireyin sorun çözme kabiliyeti öfke duygusunu dahil etmeden gelişir. Bu tedavinin son aşamalarında öfke nöbetlerinin de yaşanması engellenerek bireyin tedavisi iyi bir şekilde tamamlanır.
İletişim sorunlarının sıklıkla yaşanmasına neden olan öfke sorunu bireyin hayatında farklı problemlere yol açabilir. Aynı zamanda öfke sorunlarının altında yatan farklı hastalıklar da söz konusu olabilir. Varsa bu hastalıklar da uzman psikolog ve psikiyatristin desteğiyle ortaya çıkarılır. Kartal Psikolog randevuları alarak siz de yaşamınızı olumsuz olarak etkileyen öfke sorunlarınızın iyileştirilmesini sağlayabilirsiniz. Uzman psikolog ve psikiyatristler bu konuda sizinle birebir ilgilenerek sağlıklı bir tedavi sürecini gerçekleştireceklerdir.