Üniversite sınavına hazırlanmak kadar tercih yapmak da yorucu ve stresli bir süreç. Bu süreçte gençler kendi istekleri ve ebeveynlerinin imkanlarını göz önüne alarak yaptıkları tercihlerde her zaman istedikleri sonuçlara ulaşamayabiliyorlar. Peki böyle zamanlarda ebeveynler neler yapmalı?

Çalıştığını, emek harcadığını bildiğiniz çocuğunuzun ‘çalışsaydın daha iyisini yapardın, hiç çabalamadın ki’ gibi cümleler onlara çabalarının görülmediğini ve anlaşılmadıklarını hissettirebilir. Bu tarz cümleler yerine kendilerine güvenlerini aşılamak için ‘senin her zaman yanındayım, çabaların ve gayretin için teşekkürler sonucun için tebrik ederim’ gibi cümleler onlara kendilerini daha güvende hissettirecektir. Ve vereceği kararları, kendi için çizeceği yolda daha cesaretli şekilde ilerleyebilir hale getirmekte daha iyi bir şekilde rol oynar.

Ancak bunları diyemiyor aksine başaramadığı veya sizin istediğiniz bölümü kazanamadığı için çok rahatsızlık duyuyorsanız eğer burada çocuğunuzla olan iletişiminizden önce kendi duygunuza bakmakta yarar var. Çocuğunuzun başarısızlığı sizin için neyi ifade ediyor, kendinizi böyle durumlarda nasıl bir ebeveyn olarak görüyorsunuz ve çocuğunuzu nasıl biri olarak tanımlıyorsunuz, bu tanımlama size nasıl hissettiriyor gibi soruların üzerine düşünmek duygularınızı ayrıştırmanız için size yardımcı olacak sorular olabilir. Daha sonrasında bunun çocuğunuzla olan iletişiminiz/ilişkiniz üzerindeki etkisine odaklanabilirsiniz.

Ebeveynler her zaman çocukları için en iyisini ister ve onları kendi iyi gördükleri yerlerde bulunmaları için çabalar, nasıl çocuklar sınav için çabalıyorsa ebeveynler de arka planda çalışmaları için imkanlar sunarak bir o kadar çabalıyorlar. Bu sebeple verilen tepkilerin biraz daha yoğun olması beklenilesi ancak unutmamak gerekir ki bütün çaba aslında çocuğun geleceği için huzuru ve refahı içindir.

Bu sebeple ne kadar daha iyi olmasını isteseniz de çocuğunuzun seçimini kendisinin yapmasına izin vermeden sadece istediğinizi dayatmanız ilerisi için daha büyük sorunlara yol açabilir. Üniversite sınavına girmiş bir bireyin kendi adına kararlar alması ve bu kararların sonuçlarının sorumluluklarını üstlenmesi beklenir. Burada ebeveynin görevi çocuklarının yanında olduğunu ve her koşulda desteklendiklerini hissettirmektir. Onların adına karar almadan, isteklerini kişilik özelliklerini göz önünde bulundurup destek olarak sağlıklı bir yönlendirme yapabilirsiniz.

Seçimlerinin olumlu veya olumsuz sonuçlarında arkasında ailesinin desteğini hissetmek çocuğu daha rahat hissettirecek ve özgüvenini destekleyecektir.

Unutmayın ki gelecek sadece bir sınavın sonucuna göre belirlenmez aksine süreç içerisindeki yolculukla birlikte farklı yollara evrilebilir. Mesleğin farklı bir alanı veya uzmanlıklarını farklı bir alanda yaparak geleceğini şekillendirebilir. Eğer istenen bir sonuç elde edilemediyse bunun yolun sonu olarak değil alternatifleri değerlendirecek bir zaman dilimi olarak görülebilir veya kişi eğer isterse istediği bölüm için tekrar hazırlanabilir.

Süreç kişiye özgüdür ve istekleri, merakları doğrultusunda ilerler. Ebeveynden destek görmekse kişiyi kendi sürecindeki eylemlerinde kendine daha güvenli, keşfedici ve özgür kılar.

Gelişimin en temel ilkesi kendi konfor alanından çıkabilecek cesarete sahip olmak olarak kabul edersek bunu sağlayan en önemli etkenlerden biri arka plandaki ebeveyn desteğidir.

Çocuklarınıza destek olmaktan ve bunu onlara hissettirmekten çekinmemeniz dileğiyle,

Sena ÖZ

Psikolojik Danışman

Kaynak: https://www.onlinepsikoloji.com/tercih-sonuclarinda-ebeveynler-nasil-yaklasmali/