KİŞİSEL GELİŞİM ZIRVALARI

“10 adımda mutluluk”

“25 kuralla başarıya ulaşın”

“Düşünme şeklinizi değiştirin, hayatta istediğiniz her şeye, hemen sahip olun!”
Siz de sıkılmadınız mı artık bu yalanlardan?

Dünyada her gün onlarca kişisel gelişim kitabı yayımlanıyor, kendi başına bir sektör haline gelen bu kategorideki kitaplardan ilişki kurmayı, özgüvenli olmayı, başarıyı yakalamayı “öğreniyoruz”…

Peki, ülkemizde bu kitapları inceleyen, tutarsızlıklarını, hatalarını yani zırva olup olmadıklarını ispatlayan çalışmaların birkaç tane olması şaşırtıcı değil mi?

Mustafa Gödeş, yapılmayanı yapıyor ve kişisel gelişim ile kişisel gelişim zırvalarını, keskin çizgilerle, birbirinden ayırıyor.

“Kişisel gelişimin bu kadar popüler olmasındaki en büyük neden; insanlara kısa yoldan, hiç emek harcamadan zenginliği, başarıyı ve mutluluğu vaat etmesidir. Zengin olmak için birkaç yüz sayfalık bir kitapta bulunan yüzeysel bilgilerin okunup uygulanmasının yeterli olacağı vaadi, insan doğasına hep cazip gelmiştir. İlgi çekici kapak tasarımları ve üzerindeki çarpıcı sloganlar, insanı sıkıp bunaltan, derin, teorik bilgiler yerine okuyucunun ilgisini çekecek hazır, kısa, spot bilgiler, şimdiye kadar kimsenin keşfedemediği sırların verileceği iddiası, kişisel gelişim kitaplarını hep cazip hale getirmiştir.” Bu durum kişisel gelişim sektörünü bir rant kapısı haline getirmiştir. Kişisel gelişim rantiyesindeki pastadan pay kapma çabası yüzünden mantar gibi biten kişisel gelişim kitapları ve kerameti kendinden menkul kişisel gelişim uzmanları bu kitapta deşifre ediliyor.”

Kişisel gelişim uzmanı adı altında doktorculuk oynayan birtakım kimselerin toplum sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiği hiç aklınıza geldi mi? Yine bu kişisel gelişim uzmanlarının bir çoğunun hiçbir eğitimi olmadığını, kendilerine “yaşam koçu, zihinsel detoks uzmanı, dönüşüm uzmanı” gibi ne olduğu belli olmayan uzmanlıklar uydurarak terapi uyguladıklarını biliyor muydunuz?

Birkaç kişisel gelişim kitabı okuyup, bir hafta sonu seminerine katılarak kendini uzman olarak nitelendiren bu insanların Psikolog ve Psikiyatristlere tercih edilmesinin sebep ve sonuçları nelerdir?

10 adımda mutluluğu, 20 adımda başarıyı vadeden kişisel gelişim kitapları insanı bir makine olarak mı görüyor? Bu kitaplardan irrite olan, nefret eden insanların sayısı her geçen gün neden çığ gibi büyüyor?

Yaşamın standart kullanım kılavuzu olur mu?

Tüm bu soruların cevabı Kişisel Gelişim Zırvaları’nda.