Terapi kelimesi genellikle mevcut durumu daha iyiye getirme hali için kullanıldığından, çift ve aile terapisi de adından anlaşılacağı gibi çiftler arasındaki durumu ya da aile içindeki ilişkileri daha yii bir hale getirmek için gerçekleştirilen seanslardır.

Kadınların ve erkeklerin birbirleriyle yaşadıkları ilişki içerisinde her zaman iletişimin sorunsuz yürütülmesi pek mümkün olmamaktadır. Sorunsuz ilerlemesine ekstra özen gösterildiğinde bu sefer de monotonluk gibi bir sorun ilişkilere dahil olur. Aynı şekilde aileler içerisinde de anne, baba ve çocuk/çocuklar arasındaki ilişkide pek çok farklı konuyla ilgili sorun çıkabilmektedir. Bu tip durumlarda yapılacak en doğru tercih; bir uzmandan terapi almaktır.

Çift Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Çift terapisi, çiftlerin aralarındaki anlaşmazlıkların; duygusal dalgalanmaların ve kendi ruhsal problemlerinin karşı tarafa lanse edilmeden nasıl çözüleceğinin anlaşıldığı psikoterapi seanslarıdır. Profesyonel olarak yapılacak bu seanslarda uzmanın iki tarafı da dinleyip bir süreç haritası çıkarmasıyla birlikte çiftler çoğu zaman seanslara karşılıklı katılmakta, yeri geldiğinde de tekli olarak konuşma terapisine alınarak ortak sorunların giderilmesi adına süreç ilerletilmektedir.

Alınacak bu terapinin pek tabii en büyük faydası, çiftlerin aralarındaki sorunların üstesinden birbirlerini kırmadan ve yıpratmadan gelerek belki de ilişkilerinin eski gidişatından çok daha iyi bir şekilde yürütebilmelerine imkan sağlamasıdır.

Toplumumuzda bugüne kadar çok tercih edilmeyen bir yöntem olması, yetiştiğimiz kültür açısından herkesin her işini en iyi kendisinin halledebileceği ve ilişkisel durumların “mahrem” olarak algılanıp çevreye ve doktora açılmak istememesinden kaynaklanmaktaydı. Ancak son yıllarda bu algı kırılarak işin uzmanından yardım alıp hayatımızda önemli bir yeri olan partnerimizle sorunlarımızı düzeltmek en mantıklı çözüm aracı olarak kabul gören bir gerçek olmuştur.

Aile Terapisinin Aile Bireyleri Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Her bireyin yetiştiği aile ortamının farklı olduğu göz önünde bulundurulursa; yetişkinlikte başka bir insanla aile olmaya girilen süreçte durumlar her zaman iyiye gitmeyebilir. Özellikle çocuk sahibi olunan aile yapılarında çocuğun yetiştirilme tarzı; anne ya da babanın içerisinde bulunduğu rol model kalıpları ve evil çiftlerin zaman içerisinde birbirleriyle olan diyaloglarındaki çatışmalar mutlak bir aile terapisi ihtiyacını beraberinde getirebilmektedir.

Alınacak aile terapisi ile hem ebeveynler hem de çocuk/çocuklar psikoterapi içerisine sokularak sorunun tam olarak ne olduğu ve hangi noktadan değişime başlanması gerektiği belirlenebilir. Çünkü çiftler arasında çıkan sorunlar hem bireylerin kendilerini etkilediği gibi hem çiftlerin sahip olduğu bireysel aile ilişkilerini hem de varsa evin içerisinde gergin ortamı yaşayan çocukları da etkileyebilmektedir.

Her karakterin sorunlu olduğu alanlar olabilir. Önemli olan doğru yöntemle sorunlu olan alanların düzeltilebilmesi ve mental olarak mutluluğun yakalanabilmesidir. Bazı durumlarda karakteristik sorunlar haricinde maddi problemler, yaşanılan travmalar, bağımlılık problemleri vb. durumlarla da karşılaşılan aile içi problemlerde de yine çözüm bir uzmana danışarak alınacak terapi sonrası aile içi zorlu süreçlerin geride bırakılmasıdır.