Teknolojinin gelişmesi ile imkanlarından yararlandığımız internet, günümüzde bireylerin vazgeçilmez bir parçasıdır. İnternet, insanlara büyük faydalar sunan bir teknolojidir. Tüm bilgilere kolaylıkla ulaşmamızı ; müzik, video, film ve oyunlar aracılığıyla eğlenceli vakit geçirmemizi sağlar. Sosyal medya sayesinde yakınlarımızla hızlı ve kolayca iletişime geçebilir, gündemi takip edebiliriz. Eğitim, bankacılık, alışveriş seçeneklerini kullanabiliriz.

Toplumdaki insanlara fayda sağlayan bu teknoloji, amacı dışında ve çok fazla kullanıldığında yarardan çok zarar vermektedir. Günümüzde erken çocukluktan itibaren her yaştan insan internetsiz yaşayamaz hale gelmiştir. Çocuklara yemek yedirirken, her ağladığında susması için bile ellerine telefon verilerek bile isteye internete, teknolojiye bağımlı hale getiriliyor.

İnternet bağımlılığının birçok nedeni vardır. Depresyon, anksiyete, sosyal fobi gibi psikolojik durumlar bu teknoloji ve internet bağımlılığı ‘na sebebiyet verebilir. Başka türde bağımlılığı olan kişilerde de internet bağımlılığı riski fazladır.

İnternet bağımlılığı, kişilere psikolojik, fiziksel ve sosyal olarak birçok zarar verir. Bu bağımlılık yüzünden sosyal faaliyetlere olan ilgileri azalır, asosyalleşmeye başlar, yaşam enerjisi düşer, aile içi ilişkileri azalır. Yalnızlık hissine, işleri erteleme ve işten kaçınma durumu oluşur, tembelliğe neden olur. Bağımlılarda bel sırt boyun ağrıları, baş ağrıları, uykusuzluk (insomnia) ,yorgunluk, sağlıksız beslenme, göz hastalıkları, obezite veya kilo kaybı gibi fiziksel problemlere sebep olabilir.

Bu bağımlılığın olmasını önlemek için akıllı telefon ve tabletleri çocukları susturmak ve oyalamak için vermemeliyiz. Çocukların kontrolsüz  ve uzun süre internet kullanmasına izin verilmemeli, interneti ne şekilde ve ne amaçla geçirdiğine bakılmalı, aileler gençlere daha fazla zaman ayırmalı, onları dinlemelidirler. Gençlere kitap okuma alışkanlığı kazandırılmalı, sinema tiyatro gibi sosyal aktivitelere zaman ayırması sağlanmalıdır. En önemlisi ise internet yasaklamamalı, internette zaman geçirmenin doğal ama bunun bir sınırının, kotasının olacağını anlatılmalıdır.

 

Pendik Psikolog | Hera Psikoloji