Boşanma sürecinin çocuklar üzerindeki etkisi son derece fazladır. Bu etki sonucunda mutsuzluk başta olmak üzere birçok duygu ve davranış bozukluğu ile karşı karşıya kalınır.
Boşanma süreci yalnızca çocuklar için değil aynı zamanda ebeveynler için de oldukça zor ilerleyen bir döneme işaret eder. Bu durum karşısında partnerler yaşanan zorlu süreçten dolayı psikolojik bunalım yaşayabilirler.
Boşanma davası süreci anlaşmalı veya anlaşmasız olarak yaşanabilir. Eğer belli bir anlaşma sağlanmasında ve tartışma dolu bir boşanma dava süreci yaşanıyorsa bu durum aileyi ve çocuğu çok kötü etkiler. Çocuk üzerinde etkisi en az ebeveyn üzerindeki etkisi kadar derin olur.
Boşanma Süreci Genel Etkileri!
Boşanma süreci içerisinde de çocuk hiç alışkın olmadığı bir durum ile yüzleşmiştir. Baba ve annesi ayrılacak ve hayat rutinleri tamamen değişecektir. Bu durum karşısında çocuğu büyük bir telaş ve üzüntü kaplar. Ya annesinden ya da babasından vaz geçmek zorunda kaldığını düşünen çocuk, çok ilgiye muhtaç olur.
İlgi ve alaka görmek için de devamlı hata yapar ve sürekli sorun çıkarır. Görülmek ister ve bilinmek ister. Bu aşamada bu tarz sorunlu etkilerden kurtulmak için ebeveynler çocuğa tüm durumu açıklığı ile anlatmalıdır.
Aslında çocuklar tam da bu aşamada açıklamaya muhtaç kalırlar. Tarafına yapılacak açıklama ile iç rahatlaması yaşanacak ve süreç boyunca başına gelecek tüm değişikliklerden haberi olacaktır. Bu şekilde daha iyi bir alışma süreci ve yöntemi benimser.
Boşanma Süreç Dahilinde Çocuğun Yaşadığı Zorlukları
Boşanma süreci içerisinde de çocuğun yaşamış olduğu en temel zorluk akran zorbalığıdır. Çoğu zaman bu durum akranları tarafından olumsuz bir şekilde eleştiri yağmuruna tutulabilir. Çocuk sorumluluklarının farkında olmaz ve aileye mutsuz olduğunu hissettirmeye çalışır.
Genellikle akılda hep bir karamsarlık ve bilinmezlik oluşur. Bu bilinmezlik ise çocuğun tüm davranışlarını ve gündelik hayatına etki eder. Her an tüm düzeni bozulacak gibi hisseden çocuk ayrılığı istemez ve reddeder.
İki taraftan da ayrı kalmak istemeyen çocuk alışma sürecini zor geçirebilir. Fakat bu süreç her ne kadar zor olursa olsun normal karşılanmalı ve atlatılmaya çalışılmalıdır.
Boşanma Süreci İçerisinde Çocuklar İçin Alınan Önlemler!
Boşanma süreci zorluğu karşısında çocuklar psikolojik olarak çok yıpranırlar. Bu yıpranma ve hasar sonucunda alınması gerekilen bazı önlemler vardır. Bir çocuğun yaşamış olduğu bu olumsuz deneyim kişiyi hayatı boyunca bırakmayabilir.
Alınması gereken önlemlerin en başında değer ve sevgi göstergesi yer alır. Çocuğa ilgi göstermek ve ciddi bir vakit ayırmak çok önemlidir. Ailecek her ne kadar bir ayrılığa gidilse de çocuk için bazı aktiviteler yapılmalı ve beraber zaman geçirmelidir. Böylece çocuk düzeninin bozulmadığını düşünerek rahatlama yaşayacaktır.
Bir diğer önlem ise olanları saklamak yerine tüm açıklığı ile anlatmaktır. Çocuğunuza o an oldukça tanımlayıcı olun ki akılda soru işaretleri birikmesin.
Çocukla konuşulurken güveni ve sevgiyi o diyalogla hissettirmek çok önemlidir. Çocuğun hayatının değişmeyeceğini bu durumun son derece normal olduğunu ve hiçbir şekilde sevginin kotaya gitmeyeceğini açıklamak gerekir.
Aynı zamanda çocuk boşanma süreci için kendisini suçlayıcı tavırlara ve düşüncelere bürünebilir. Bu durumda olayı anlatmak yine çocuğun suçlayan tavırdan uzak durmasını sağlayacaktır. Yaşanacak hayat değişiminde ve rutininde oluşan belirgin değişimleri çocuğa güzel bir şekilde aksettirmek gerekir. Böylece çocuk son derece rahat bir süreç geçeceğini anlar.