Literatürde önceki yıllarda çocukta, 3 yaşın sonuna kadar dil gelişiminin olmaması veya çok sınırlı olması olarak gecikmiş konuşma tanımlanmaktaydı. Ancak günümüzde çocukların gelişen zeka yapısı ile birlikte 2 yaşında doğru uyaranlara maruz kalmış bir çocuk iki ve hatta üç dört kelimelik cümleler kuracak seviyeye gelebilmektedir.
Gecikmiş konuşmanın nedenlerini 2’ ye ayırabiliriz:
- Organik Yetersizler
- Elverişsiz Konuşma Çevresi.
Organik Yetersizlikler; işitme kaybı, zihinsel engel, konuşma organlarındaki bozukluklar, merkezi sinir sistemindeki bozukluklar. . . vb örnek verilebilir. Elverişsiz konuşma çevresi ise; ilgisiz aile, güdülenme azlığı, yalnız olma, yeni kardeşin varlığı, duygusal sorunlar, yetersiz öğretme teknikleri. . . vb’dir.
Gecikmiş Konuşma için Alınacak Önlemler
Bir nedenle 18 aylık bebek dil konuşma ile ilgili ipuçları vermiyorsa mutlaka gelişim takibin alınmalıdır. 2 yaşında eğer yoğun tekli kelime kullanmıyorsa, 27 ay itibari ile basit cümleleri denemeye başlamamışsa mutlaka bir gelişim değerlendirmesi yaptırılmalıdır.
Bu değerlendirme ve yardım sürecinde mutlaka aile ve çocuk ile ailenin duygusal yaklaşımı ve çocuğun sosyalleşme süreçleri de çalışılmalıdır. Bununla birlikte Pendik Çocuk Psikoloğu danışmanlık merkezi olan Hera Psikoloji çocuklarda dil gelişimi konusunda sizlere yardımınıza koşuyor.
Anne babalar ise yapabilirler ise her gün çocuklarına hikaye okumalı, dil oyunları oynamalı , kuklaları birlikte konuşturmalıdır. Çocukları ile oyun oynamaya vakit ayırmalıdır. Çocukları ile kelimelerle anlaşamıyorlar ise bunu araştırıp geliştirmenin yollarını bulmalıdır. Çocuklara çocuk şarkıları öğretmek , çocuğun ulaşılabileceği yerde çocuğa uygun kitap ve cd’ler bulundurmak gerekir. Çocuğa ıpad, telefon vermek doğru değildir. Çocuklara kullanabilecekleri boyutta bir cd çalar verilebilir. Böylece çocuk müzikle haşır neşir olur.
Çocukların dil gelişimleri iyi, orta ve çok iyi olabilir Aileler yapabilirlerse çocuklarının dil gelişimleri ne seviye de olursa olsun dil gelişimlerini desteklemek için vakit ayırmalıdır. Dil gelişimi duygusal gelişimin parçasıdır.
Dil ve duygusal gelişimi için 2 yaş 4 aylıktan itibaren her çocuk hafta da iki, üç gün, günde 2 saat oyun grubuna katılmalıdır. Çünkü günümüzde şehir hayatı içinde çocuklar akranları ile vakit geçirme imkanı sınırlı olmaktadır. Çocuk en iyi çocuktan öğrenir. Çocuğun en büyük şifası çocuktan gelir. Çocuğun gelişimine en büyük katkı yaşıtları ve üst yaşlarındaki çocuklarla oyunları ile olur.Anaokulu ve oyun grupları çocukların dil gelişimine çok katkı sağlar.
Çocukların püre yiyerek beslenmesi oral motor dediğimiz dil ve dudak gelişimini olumsuz etkiler. Çiğneme, kaşık kullanma ve yutma becerileri gelişen, ince motoru gelişen çocuk dil konuşma becerilerinde yetkin olur.
Çocuk Pedagog Ne Yapar?
Çocuklar yetişkinlerin düşünce tarzını düşünmezler. Beyinleri 25 yaşına kadar tamamen gelişmemiş. Ebeveynler bugün çocuklarının sebzelerini yediklerinden ve yeterince dinlendiklerinden emin olmaktan daha karmaşık sorunlarla karşı karşıya. Modern dünyada ebeveynlerin karşılaştığı sorunlar , başını çizen Bebek ve Çocuk Bakımı’nın yazarı Dr. Spock’a sahip olacaktı .
Bazen ebeveynler ek desteğe ihtiyaç duyarlar. Bir çocuğun davranışı veya duygusal sıkıntısı, günlük yaşamda o kadar rahatsız edici olabilir ki, profesyonel yardım getirme zamanı gelmiştir. Bir terapistin çocuğunuzun lobotomi olmak üzere olduğunu düşünmeye korkmadan ne yaptığını bilmek oldukça faydalıdır. Pendik ilçesinde bulunan Pendik Uzman Pedagog merkezi Hera Psikoloji ile iletişime geçerek çocuklarınız için psikolojik sorunları giderilmesin yönelik hizmet alabilirsiniz.
Psk. Perihan Şensoy