Çocuklarda hayali arkadaş oldukça normal bir olgudur ve neredeyse her çocuğun yaşadığı bir durumdur. Çocukları daha yaratıcı yapan bu durum hakkında detaylara değinelim!

Çocukluk döneminde ebeveynler çocuğun odasından gelen bir takım tek taraflı diyalog seslerini duyarlar. Çocuğa kiminle konuştuğu sorulduğunda da genellikle “kimse” cevabı alınır. Fakat çocuklar bu dönem içerisinde ya bir oyuncağını arkadaş edinir ya da hiç olmayan bir olguyu arkadaş olarak hayal eder.

Burada aslında çocukların hayal gücünün ne kadar gelişebildiği araştırmalar sonucunda ulaşılan bilgilerdendir. Çocuklarda hayali arkadaş ile hiç olmayan bir hayal ile adeta bir senaryo kurulur ve bu senaryoda hem kendilerini hem de arkadaşını konuştururlar. Bu durum sonucunda bazı sorunlar yaşansa da aslında normal görünmesi gerekilen bir olay olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çocuklarda Hayali Arkadaş Nedir?

Çocukların arkadaş edinme isteği yadırganamaz ve oldukça normaldir. Fakat bazen bu arkadaşlar semt komşusu veya okul arkadaşı olmayabilir. Çocuk kendi arkadaşını isteğine göre hayal eder ve hayaline göre bir biçim kurar. Bu biçim içerisinde de hayali arkadaşı ile birçok diyalog kurar.

Hayali arkadaş dendiğinde akla gelen ilk şey, hiç olmayan birisinin hayali olabilir. Fakat bunun dışında çocuk, bir oyuncağını veya sevdiği nesneyi de hayal ederek arkadaşlık kurabilir. Çocuk kurmuş olduğu hayaller ile adeta yaşamaya başlar. Bu arkadaşı onun için kimi zaman yemek yerken yanında olan bir dost, kimi zaman da arabada yanında oturan birisi olur.

Hayatının büyük bir kısmını paylaşır ve beraber birçok eyleme başvurur. Aile için bu durum ilk başta korkutucu ve yadırganıcı olabilir. Fakat belirli sınırlarda bu olgu devam ettiği sürece herhangi bir korku veya endişeye gerek yoktur.

Elbette ki bu durumun zararları da bulunur fakat belirlenmiş ve test edilmiş yararları da oldukça fazladır. Yararların en başında hayal gücünün gelişimi yer almaktadır. Bu Hayali arkadaş oluşturma ve beraber vakit geçirme durumu genellikle çocuk 4, 5 yaşına geldiğinde ortadan kalkar.

Çocuklarda Hayali Arkadaş Zararları

Çocuklarda hayali arkadaş bulunma durumunun belli başlı zararları da olabileceğinin akıldan çıkmaması gerekir. Çocuk, eğer hayali arkadaş sebebi ile sosyal ortamlardan uzaklaşıyor ve başka bir arkadaşa pek fırsat vermiyorsa bu durumun önüne geçilmelidir.

Çocuk, hayali arkadaşına sığınarak bazı hataları ve eylemlerini sorumluluğunu üzerinden atmak isteyebilir. Böylelikle çocuk herhangi bir hatanın suçunu ve sorumluluğunu üstlenmekten kaçınacak ve sorumluluk bilincini kazanmayacaktır.

Hayali arkadaş ile olan diyalog sırasında bu iki duruma son derece dikkat edilmelidir. Aksi takdirde çocuk asosyal bir kişiliğe sahip olabilir ve sosyal ortamlarında veriminden bir hayli uzak kalabilir.

Ebeveynler bu sorunlar karşısında soğuk kanlılığını korumalı ve farkındalığı çocuk için oluşturmaya başlamalıdır. Emin olunmalıdır mi çocuklar açıklayıcı konuşmalara karşı kapalı değildir sadece bazen ilgisiz görünebilirler. Fakat her zaman ebeveynler çocuğun sözlü bir şekilde bilinçlendirerek ve farkındalık için bir adım atmalıdırlar.

Çocuklarda Hayali Arkadaş Neden Olur?

Hayali arkadaş neden olur sorusuna yanıt olarak bir açıklama yapalım.  Hayali arkadaşlar çocuğun yalnızlığını paylaşırlar ve onları yargılamadan dinlerler. Bu durum da herkesin hoşuna gidebileceği gibi çocuğun da ilgisini çeker.

İstediği aktiviteyi ve oyunu gönül rahatlığı ile kendi hayali arkadaşı ile oynayabilmek de bu duruma teşviki arttırır. Çocuk ile aile bireyleri bol bol vakit geçirmeli ve birçok aktivite yapmalıdırlar  böylelikle çocuğun yalnız ve çaresiz hissetme durumu ortadan kalkmış olur.

Çocuklarda hayali arkadaş durumunun yaşanmaması bazı test ve araştırmalar sonucunda yalnızca asosyallik değil sosyallik ve az utangaç olan bir özelliği de oluşturabilir.