Yetişkinlerin ve çocuklarımızın sadece gözlerine bakarak, sessizce dinlemenin iletişimde güçlü bir etkisi vardır. Bedensel dinleme ve bedensel dikkat dinlemenin ilk koşullarından biridir. Çocuklarımızla konuşurken onların hizasına inip, gözlerinin içine bakarak dinlemek gerekir. Gözlerine bakarak dinlemek bize gizli mesajlarında ortaya çıkmasını sağlar. Anlatan kişinin duygusunu anlamaması kolaylaştırır, anlattığının ötesinde duygusuna da ulaşmamızı sağlar. Anlatıcının söylediğiyle, söylemek istediği mesajlar arasında çelişkinin olup olmadığı bilgisini de bize verir. Konuşan, sorununa paylaşan kişi kendisine fiziksel yakın olan, yüz yüze konuşabileceği kişiye karşı daha fazla yakınlık duyar ve paylaşımda bulunur.
Dikkatli ve bedenen dinlemenin yanında sessizlikte iletişimde çok güçlü bir etkendir. Bazen çocuklarımızın anlatacakları bitmeden yargıda bulunabiliyor, eleştiri yapabiliyoruz. Fakat önemli olan dinleyen kişinin söyledikleri değil, konuşan kişinin anlattıklarıdır. Konuşma için dinleyen kişiye konuşma alanı yaratmalıyız. Çocuk Psikoloğu ve Terapisi hizmetinden faydalanmak için Hera Psikolojik Danışmanlık Merkezine bekleriz.
Bizler çocuklarımızı dinlerken ne gibi tepkiler veriyor olabiliriz?
Tabi ki iletişim boyunca hiçbir tepki vermeden öylece duramayız. Kişiyi anladığımızı ifade eden, söylediklerinin doğru anlaşıldığını anlatan, konuşmacının cümlelerini ayna görevinde geri yansıtabiliriz. Ayna görevi sözlerini özümseyip, duyduğumuzu tekrar iletmektir. Bu sayede konuşan kişinin sorunun daha etraflıca düşünmesini ve çözümü kendi bulmasını sağlamış oluruz. Bu tür yaklaşım çocuklarımızın daha sorumlu ve daha bağımsız olmalarını sağlamış olur. Konuşan kişinin duygularını da dile getirmeliyiz. Çocuğumuz bunu paylaştığında “Ben bunu yaşamış olsaydım ne hissederdim” sorusunu sorup empatiyle yaklaşım göstermeliyiz. Duygularının ifade edilmesi çocuğu rahatlatır, anlaşıldığı hissedip daha derin duygusunu sizinle paylaşmasını sağlar. Sorunun yükü hafifler ve duygularını yoğunluğu azalır.
İletişimin engeline takılmayıp, büyütülen çocuklarımız kendilerini daha açık, dolaysız bir şekilde ifade ederek sorunlarını daha kolay bir şekilde çözüme kavuşturmayı başarırlar. Anne, baba ve çocuk arasında yaşanan çatışmalar iletişim engeli kalktığı için daha sorunsuz olmaya başlar. Çocuklarımızın söylemediklerini işitmeye çaba göstermeliyiz.
Psk. Perihan Şensoy
Randevu İçin: 0505 996 44 44