• Kitapları ve yazı materyalleri, çocukların her zaman görebilecekleri ve rahatça ulaşabilecekleri alanlara yerleştirilmeli. Bu amaçla kapaklı dolap yerine, açık raflar tercih edilebilir.
  • Aynı konuyu içeren farklı kitapları çocukların kütüphanesinde bulundurulmalıdır. Gazete, dergi ve broşür gibi farklı materyalleri kütüphanede bulundurularak, çocukların farklı okuma materyalleri ile karşılaşmalarına ve keşfetmelerine olanak sağlamış olunur.
  • Ailenin günlük rutinine göre yatmadan önce ya da gün içinde muhakkak ebeveyn- çocuk okuma saati yapılmalı ve bu düzenli bir şekilde sürdürülmelidir. Kitap okuma saatlerinde ebeveynler, okumaya başlamadan önce ve okumanın belirli bölümlerinde kitapla ilgili çocuğa sorular sormalıdır (Sence bu kitabın ismi nedir, Sence bundan sonra ne olmuş olabilir ? gibi sorular). Açık uçlu sorular sorularak çocukların kitap okuma sürecine katılımları sağlanır.
  • Kitap okunurken çocukların soru sormasına fırsat verin. Soruları yanıtlarken anlaşılır, açık ifadeler kullanın. Aynı zamanda yanıtlara yeni kelimeler ekleyerek sözcük dağarcığı gelişimlerini destekleyin.
  • Kitabın belirli bir kısmına gelindiğinde resimlere bakarak hikayeyi çocuğun tamamlamasına olanak veriniz.
  • Öğretim aracı olarak çocuğun ilgisine göre oyunu kullanın. (Son dönemde oynadığı oyunları ve fazla vakit geçirdiği belirli oyuncağı sürece katabilirsiniz.)
  • Çocuğun birden fazla duyusunu harekete geçirecek eş zamanlı hareketleri çalışmalara katılması. Örneğin kitabı okurken, aynı zamanda çocuğun kitaba dokunmasını, resimlere uzun uzun incelemesine fırsat vererek işitme, görme ve dokunma duyurularının uyarabilirsiniz.

 

Çocuğun eğitim ve öğretiminde unutulmamalıdır ki ebeveynin tüm tutum ve davranışları, çocukları tarafından taklit edilir. Davranışın kalıcı olmasını hedefliyorsak ilk önce biz okuma alışkanlığı kazanmalı ve düzenli hale getirmeliyiz.

Pendik Çocuk Psikoloğu HERA PSİKOLOJİ