Karşıt Olma – Karşı Gelme Bozukluğu (KO-KGB) Nedir?

KO-KGB ya da KGB (Karşıt Gelme Bozukluğu), çocuklarda ve ergenlerde yaygın olarak görülen bir ruh sağlığı durumudur. KGB’yi anlamak ve uygun desteği sağlamak, etkilenen çocukların gelişmesine yardımcı olmak için ebeveynler, bakıcılar ve eğitimciler için çok önemlidir.Karşıt Olma – Karşı Gelme Bozukluğu Anlamak:

Karşıt Gelme Bozukluğu Belirtileri

  • Sık sık çabuk sinirlenme, huysuzlanma
  • Sık sık büyüklerle tartışmaya girme
  • Büyüklerin isteklerine ve kurallarına çoğu zaman karşı gelme
  • Çoğu zaman isteyerek, başkalarını kızdıran şeyler yapma
  • Kendi yaptığı yaramazlıkları için başkalarını suçlama
  • Çoğu zaman alıngan olma, başkalarınca kolay kızdırılma
  • Kinci ve intikam peşinde olma

Bir çocuk en az altı ay boyunca evde, okulda veya diğer sosyal ortamlarda bu davranışları sergilediğinde bir ruh sağlığı uzmanına görülüp KGB olup olmadığı teşhis edilebilir. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyen süreçlerde suça eğilim gösteren davranım bozukluğuna dönüşebilir ki bu daha tehlikeli bir durumdur.  Etraftakilere ve ailesine zarar vermesine karşın KGB li çocuklar kasten kimseye zarar vermezler, bu daha çok engel olamadıkları dürtülerinden kaynaklanır, Davranım Bozukluğu ile arasındaki en temel farkı budur.

 

Nedenleri ve Risk Faktörleri: KGBnin kesin nedenleri tam olarak anlaşılmasa da, genetik, çevresel ve nörolojik faktörlerin bir kombinasyonu olarak tanımlanabilir. Risk faktörleri, ailede KGB veya diğer akıl sağlığı bozuklukları öyküsü, tutarsız ebeveynlik, ihmal, travmatik deneyimler ve çocuğun sosyal çevresindeki bozulmaları içerir.

KGB’li Çocukları Desteklemek

Net ve Tutarlı Sınırlar Belirleyin: KGB ile uğraşırken tutarlılık önemlidir. Net kurallar ve beklentiler oluşturun ve bunların farklı ortamlarda tutarlı bir şekilde uygulanmasını sağlayın. Ayrıca aile bireyleri ve çocuğa bakan diğer kimselerle de (baba, bakıcı, büyükanne vs.) tutarlı olmaları konusunda işbirliği yapın. Düzen ve rutin sağlayın, çünkü bu tutum KGB’li çocukların kendilerini daha güvenli ve daha az bunalmış hissetmelerine yardımcı olabilir.

Olumlu Pekiştireçler ve Ödüller: Çocuğun yalnızca olumsuz davranışlara odaklanmak yerine, olumlu davranışları ve başarılarını vurgulayın. Kurallara uyduğu, saygı gösterdiği ve olumlu tutumlar sergilediği için çocuğunuzu övün ve ödüllendirin. Bu, istenilen davranışların gelişimini teşvik edebilir ve benlik saygısını artırabilir.

Etkili İletişim ve Aktif Dinleme: Çocuğunuzun düşüncelerini ve duygularını ifade etmesi için açık ve yargılayıcı olmayan bir ortam yaratın. Cezalandırıcı bir tutumdan ziyade çocuğunuzu karşınıza alıp sakin fakat net bir ses tonuyla konuşmak örnek olabilir. Aktif bir dinleyici olun, duygularını görün ve empati göstermeye çalışın. Çocuğa karşı saldırganlığa veya meydan okumaya başvurmak yerine hayal kırıklığını ifade etmek için uygun kelimeleri kullanmaları için onları teşvik edin.

Profesyonel Yardım Alın: Çocuk ve ergen davranış bozukluklarında uzmanlaşmış bir ruh sağlığı uzmanına danışın. Kapsamlı bir değerlendirme sağlayabilir, kişiye özgü bazı yöntemler sunabilir ve KGB semptomlarını ele almak ve azaltmak için terapiler sağlayabilirler.

Ayrıca KGB semptomları, başa çıkma yolları hakkında bilgi alın, benzer problem yaşayan kimselerle iletişimde kalarak destek alın.

Öz Bakım: KGB’li bir çocuğa bakmak zorlayıcı ve duygusal olarak yorucu olabilir. Kendi sağlığınız için mutlaka stresinizi azaltan ve rahatlamayı teşvik eden faaliyetlerde bulunmaya çalışın. Unutmayın ki çocuğunuzun iyi olması için öncelikle sizin iyi ve mutlu olmanız gerekiyor.

Opsiyonel Çözümler:

Karşıt Olma – Karşı Gelme Bozukluğu, çocuklar ve aileleri için önemli zorluklar ortaya çıkarabilir. Ancak anlayış, sabır ve uygun destek ile KGB’li çocuklar davranışlarını yönetmeyi öğrenebilir ve daha sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirebilirler. Ebeveynler, bakıcılar ve eğitimciler, tutarlı disiplin, etkili iletişim kullanarak ve profesyonel rehberlik arayarak, olumlu değişimi besleyen ve çocuğun genel gelişimini destekleyen bir ortam yaratabilirler.

Eğer siz de çocuğunuzda Karşıt Gelme Bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız kurumumuzdaki uzmanlarımızdan sizin için en uygun olan psikologdan randevu alıp destek alabilirsiniz.

 

 

Psikolog Fatiha Yücesan