Elektra kompleksi, ödipal dönemde yani 3-6 yaş arası her bireyin yaşadığı bir gelişim düzeyidir, kız çocuğu burada kendi cinsiyetinin farkına varmaya başlar ve farkına vardığı ilk karşı cins de babasıdır. Bu nedenle anne hemcinsi olduğu için ona rakiptir ve her defasında babasının annesi yerine kendisini seçmesini ister. Anneyi saf dışı bırakarak babayla baş başa vakit geçirme, anne ile babanın yakınlaşmasını engelleme, elini tutması öpmesini istememe gibi davranışlar gösterebilirler.

Babanın Tutumunun Önemi

Bu yaş civarında çocukların bunu yapması doğaldır ancak bunun ebeveynler tarafından düzenlenmesi gerekir. Babanın tutumu ‘anneyi almayalım sen benim aşkımsın’ veya ‘hayır ben anneni seviyorum seni değil’ gibi olursa çocuğun bu durumdan çıkması zorlaşır ve o yaş civarında takılma yaşar, hayatında yaşayacağı diğer ilişkilerde de bir üçüncü kişiyi arama eğilimi gösterebilir. Evli veya hali hazırda partneri olan insanlarla ilişki kurma eğilimi gibi veya kendisine belirsiz davranıp sürekli hayatına başkasını alan insanları hayatında tutmaya devam etme, güvensizlik veren kişilerle ilişkiyi sürdürme gibi kendini farkında olmadan sürekli rekabet edeceği ortamlarda buluyor olabilir. Bu rekabet sadece ilişkilerde değil hayatın her alanında kendini gösterip kişiyi zorlayabilir. Sınavlarda ne kadar iyi yapmış olursa olsun onu geçen biri olduğunda mutsuz olma, herhangi bir yarışı kaybettiğinde motivasyonunun tamamen kaybı veya sürekli kendini başkalarıyla kıyaslama gibi şekillerde de kendini gösterebilir.

Peki Bu Durumda Ne Yapılmalı

Bu dönemin sağlıklı atlatılması için; babanın karısı ve çocuğuyla olan ilişkiyi ayrıştırması gerekir.

  • Anneni seviyor olmam seni sevmediğim anlamına gelmez
  • Sen benim kızımsın annense benim eşim. Onu eşim/sevgilim olarak seviyorum seni kızım olarak seviyorum
  • Yatak odası annenle benim uyuduğumuz yer
  • Anneni dudağından öpebilirim ama seni yanağından öpebilirim çünkü sen benim kızımsın
  • Baban olarak seni hep seveceğim ve hep yanında olacağım

Ebeveynin bu ve benzeri cümlelerle çocuğuna gerçekliği yaşatması gerekir, zaman zaman ona kırıcı geleceği düşünseniz de veya size olan yoğun sevgisi hoşunuza gittiği için bu şekilde devam ettirme isteğiniz olsa da sağlıklı olan gerçekliği yaşaması ve öğrenmesidir.

Unutmayın çocuğunuza hayatı en iyi öğreten, sizden öğrendiği gibi şekillendirmesini sağlayan ebeveynler olarak sizlersiniz.

Peki kendini yetişkinlikte farkında olmadan evli biriyle ilişki yaşarken ve sürekli bu rekabetin içinde bulan ve bu döngüden artık yorulan kişiler ne yapmalı? Dinamik, bütüncül ekolle çalışan bir terapistten destek alabilir, hayatınızda sizi bu noktaya getiren durumları inceleyebilir ve yeniden dönüştürüp, düzenleyebilirsiniz.

 

Sena ÖZ
Psikolojik Danışman