Öfke, insandaki en yoğun duygular arasında. Öyle ki zamanla öfke ani patlamalarla etrafa zarar vermekten çekinmeyen biri haline dönüşmenizde etkili olur. Özellikle çocukluk dönemlerinde istismar edilen, kötü davranılan ve haksızlığa uğrayan kişilerde ileriye dönük öfke kontrol problemlerinin görülmesi söz konusu olabilir. Peki öfke kontrolü nedir, belirtileri nelerdir? Detaylar yazı dizimizde…

Öfke Kontrol Bozukluğu Nedir?

Öfke, her insanda doğal olarak yer alan bir duygu hali. Ancak öfke kontrol bozukluğu, bu duygunun aşırı şekilde yaşanması ve sonucunda da kişinin kendisine veya başkalarına zarar vermekten çekinmeyen fiillere başvurmasını ifade eder. Dolayısıyla öfke kontrol bozukluğu yaşayan kimse herhangi bir olayı abarta bilir ve kendisinin incitildiğini düşünür. Bu da ani öfke patlamalarına yol açar. Öfkeli hal belirli bir süre aynı şekilde devam eder. Bu süreç içerisinde kişi başkalarına zarar verebilir, etrafındaki eşyaları dağıtabilir.

Öfke Kontrol Bozukluğu Neden Oluşur?

Öfke kontrolünün arkasında yatan neden çocukluğa kadar dayanabilir. Kişinin çocukken yaşadığı negatif deneyimler ve travmalar, okul dönemindeki dışlanma veya anne babasından ilgi görememesi gibi yıpratıcı olayların öfke bozukluğu üzerinde etkisi var. Bununla birlikte bazı kronik rahatsızlıkların da öfke nöbetlerini tetiklediği yönünde bulgular söz konusu. Ayrıca serotonin denilen mutluluk hormonundaki eksiklik de öfke bozukluğuna neden olan diğer bir etken.

Öfke Kontrol Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Gün içinde birden fazla öfke yaşamanızın öfke bozukluğu ile bir ilgisi yoktur. Her insan dış faktörlerden kaynaklı olarak bir şeylere öfkelenebilir. Burada önemli olan öfkenin geçici ve zarar verici nitelikte olmaması. Bu bakımdan öfke kontrol bozukluğu yaşayan kişilerde tespit edilen bazı semptomlar çok önemlidir. İşte onlardan öne çıkanlar…

  • Aşırı öfkelenme nedeniyle insan ilişkilerinde yaşanılan sıkıntılar. Özellikle iş arkadaşları ve aile içerisinde öfkeye bağlı anlaşmazlıkların sık yaşanması öfke bozukluğun bir göstergesidir.
  • Karşı tarafça sürekli kızgın bir halinizin olduğunun hissedilmesi ve intikamcı olarak lanse edilmeniz.
  • Öfke halinde etrafa zarar verme veya zarar vermek için plan kurma, bozukluğun bir diğer işaretidir.

Öfkelenme veya öfke nöbeti geçiren bir kişide bazı fiziksel değişiklikler ortaya çıkar. Kalp basıncında artma, stres, gerginlik, titreme bunlar arasında yer alır.

Öfke Kontrol Bozukluğu Nelere Sebep Olur?

Sürekli öfkelenme ve bu halin sık sık tekrar edilmesi sadece insanlar arasındaki ilişkinize zarar vermez. Öfke nöbetlerine neden olur ve bunun sonucunda bazı kronik rahatsızlıklara yakalanma riskiniz artar. Özellikle aşırı öfkelenme nedeniyle kalpte yaşanan gerginlik, damar yollarının tıkanması ile sonuçlanır. Bununla birlikte ani kalp krizlerini tetikler. Ayrıca kandaki şeker oranında yükselmelere neden olur. Diyabet riskini de artırır. Fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra depresyon gibi ruhsal hastalıklara yol açar.

Öfke Kontrol Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Öfke kontrolü konusunda sıkıntı yaşayanlara yönelik doğru tedavi yöntemi için öfkeye neden olan alttaki nedenlerin teşhis edilmesi sağlanır. Doğru teşhis sürecinden sonra terapötik yöntemlerle kişinin öfke halinde kendisini kontrol edebilen düzeye erişmesine yardımcı olunur. Aryıca öfke nöbetlerinin azaltılması da tedavi sürecindeki diğer önemli hedeftir.

Kartal Psikolog ile Öfke Kontrolü Tedavileri…

Kartal psikolog merkezleri tarafından öfke kontrol bozukluğu tedavisi için bilimsel veriler ışığında uygulanan terapiler mevcut. Öne çıkan yöntemler arasında bilişsel davranışçı terapi var. Ayrıca bu süreç içerisinde kişinin iletişim becerilerinin geliştirilmesine dönük terapiler de önem ifade eder. Grup terapi yöntemleri de öfke kontrol bozukluğunda uygulanan etkili tedavi yöntemlerinden biri.