Oyun terapisi yetişkin psikoterapisinin çocuklar için uyarlanmış halidir. Oyun terapisi uluslararası standartlara uygun bir oda içerisinde oyun terapisi alanında yeterliliğe sahip uzmanlar tarafından gerçekleştirilir. Oyun odasında oyuncaklar çocuğun kelimeleri oyun ise çocuğun dilidir. Yetişkinlerin konuşma terapisinde kendi yaşantılarına dair anlatıları, oyun terapisinde ise oyunlar danışanın ruhsal sağlığı ile ilgili bilgi verir. Çocuk ve terapistin beraber kurdukları güven ilişkisi iyileşme sürecinde en büyük etkendir.

Oyun terapisinde psikoterapistin amacı çocuğun günlük yaşamdaki zorlanmalarına dair destek sunmaktır. Travmatik yaşantılar sonrası oluşan travma sonrası stres bozukluğu, bağlanma sorunları, ebeveynden ayrılma sorunları, öfke – kaygı gibi çocuğun kendini regüle etmekte zorlandığı yoğun ve zorlayıcı duygularla baş edememe, okul uyum problemleri, fobiler, fiziksel, cinsel ya da psikolojik ihmal ya da istismar, içe kapanıklık, gece korkuları, beslenme ya da tuvalet süreçleri ile ilgili yaşanan sıkıntılar, tikler, ebeveyn ilişki problemleri, boşanma, taşınma, yas süreçleri, sınır problemleri, kardeşler arası ilişki problemleri gibi bir çok konu ve daha fazlası oyun terapistinin çalışma alanına girer. Bu nedenle süreç bireysel terapide olduğu gibi her ne kadar içinde oyun barındırsa da kimi zaman zor duygularla baş etmesi gerektiği için zorlayıcı ve yorucu olabilir. Çocuklar bazen ağlayabilir, çocuğun sağlığına ya da gelişimine olumsuz etki edecek davranış ya da durumlarda terapist çok net sınırlar koymak durumunda kalabilir (kendine, oyuncaklara ya da terapiste zarar vermemek gibi).

Büyüme sürecinin bir noktasında çocukların birçoğu yaşam tecrübeleriyle başa çıkmada zorluk çekebilir, ailelerini veya öğretmenlerini endişelendiren davranışlar sergileyebilirler. Eğer çocuğunuzun davranışlarıyla ilgili endişelenirseniz ya da çocuğunuzun baş etmekte zorlandığını görürseniz, bir uzmana başvurmalısınız. Çocuğunuza yardım etmek için önerilen yaklaşım ise genellikle oyun terapisidir.

Oyun terapisine başladıktan sonra terapist bastırılan duyguların açığa çıkması için bir alan tutucu olarak çalıştıkça çocuğu zorlayan semptomlarda artış olması oldukça beklendik bir durumdur. Aynı gün doğmadan önce en karanlık vaktin yaşanması gibi, terapi başladıktan sonra sürecin ilk önce zorlaşıp sonra kolaylaşması oldukça sık olur.

Çocuğunuzun hayatında çok önemli bir rol oynuyorsunuz, onun terapi süresi boyunca da güçlü bir rol oynayabilirsiniz. Çocuğunuzun okulda ve evde de terapide öğrendiklerini genelleştirmesini sağlayacak araçları öğrenmek için kendi isteğinizi de getirebilirsiniz. Bu araçlar sizin çocuğunuzla ilişkinizi geliştirebilir. Terapist, çocuğunuz terapideyken veya aile seanslarında okumanız için size kaynak verebilir. Lütfen bu önerileri evde uygulamayı kabul edin.

 

Psikolojik Danışman Betül Matur