Danışanların psikoterapiye başlarken zihinlerinde birçok sorunun olması çok doğaldır. Bunlardan birkaçı; terapide her şeyi konuşabilecek miyim, terapi bana iyi gelecek mi, terapi işe yarar mı, gerçekten değişmeyi başarabilecek miyim, terapi benim sorunumu çözer mi gibi birçok çeşitli soru olabilir.
Terapi Bir Yolculuktur
Bu yolculuk bazen uzun bazen kısa bazen hava koşullarının zorlaştığı bazen giden yolların daha zorlu, taşlı olduğu bazen ise yokuş aşağı iner gibi rahat hissettiğiniz bir yolculuktur.
Seans içerisinde bazen her şeyi anlatmak bazen anlatamamak, bütün haftanızı anlatmak isterken hiçbir şeyden bahsetmek istememek de sürecin doğal bir parçasıdır. Sadece olan her şeye izin verip buna bakabiliyor olma hali bile kişiyi iyileştirir. Terapi bir marangozun tahtaya istediği şekli vermesi değil ancak deneyimleyerek değişimi sağlayabileceğimiz bir yerdir. Bazen uzak kalmak için çok çabaladığımız bir duyguyla kaldığımızda bazen bu zamana kadar bize zarar veren ama doğru olduğunu düşündüğümüz bilgileri yada kendimize koyduğumuz kuralları sorguladığımızda bunları deneyimlemiş oluruz. Bu sebeple değişim bir anda gerçekleşen veya somut etkileri her zaman net görebileceğiniz bir durum değildir.
Zaman içerisinde hiç fark etmeden öncesinde var olan aynı olayın zihninizde, bedeninizde bıraktığı etkiyi artık bırakmadığını veya aynı şekilde düşündürmeyip hissettirmediğini gözlemlerken bulabilirsiniz kendinizi. Bu, o an normal olan buymuş gibi hissettirir, kendiliğinden oluşan yapı gibidir. Ancak aslında terapi sürecinde defalarca kez konuşulan ve zihnin değişimi başlattığı yerdir. Bu nedenle somut bir şekilde görülmese de aslında zihin onu her defasında geri planda işlemeye devam eder.
Yapılan Araştırmalar
Nöron aktivitelerinin tekrarlandığı yerlerde öğrenmenin daha kolaylaştığı kanıtlanmıştır. Hatta okul yıllarımızda çok sık duyduğumuz bir şeydir bu belki ‘tekrarlarsan daha iyi öğrenirsin’. Terapi sürecinde de en çok yaptığımız şeylerden biri şuanki duyguların düşüncelerin nereden geldiğini bulup o zamanki algımızı değiştirmektir ve bunu tekrarlayıp her defasında anlamlandırdığımızda zihnimizde yeni nöronların oluşturduğu yolaklar meydana gelir. Terapinin beynin nöronal yolaklarını değiştirdiği gözlemlenmiştir. Aslında aynı yeni bir dili öğrenmek gibi beynimizde etkisini gösterir.
Bu da belki seanslarda defalarca aynı konuyu konuşmak, oradaki duygulardan bahsetmek, olayları tekrar yaşayarak olur. Bu değişimi getiriyor diye de kolay olmaz. Bazen zaten yaşarken zorlandığımız şeylerden bahsetmek bizi tekrar o zorluğu yaşıyormuş gibi hissettirebilir bu sebeple bahsetmeyiz hatta belki de seansa sırf bahsetmemek uğruna gelmeyebiliriz. Ancak bunlar bizi aynı sorunu tekrar tekrar yaşamaktan başka bir yere taşımaz.
Temas edilmeyen, dile gelmeyen acılar varlıklarını sürdürmeye devam ederler. Bunları dönüştürebilmek, etkilerini azaltabilmek için terapi süreci en etkili yöntemdir.
Kendiniz için adım atmak ve hayatınızda bir değişim istiyorsanız terapi sürecine başlamak için randevu alabilirsiniz.
Sena ÖZ & Klinik Psikolog