Son zamanlarda bir insanın nasıl olması gerektiğine dair birçok söylemle karşılaşıyoruz. Her medya uygulamasında ayrı bir düşünce tarzı hakim. Herkesin savunduğu bir birey olma şekli var. Bu, psikoloji alanına da yansıyan bir durum. Paylaşılan birçok içerik (amacı bu olmasa da) karşı tarafa “Bu özelliklere sahipsen problemlisin.” , “Doğru davranış tarzı budur.” şeklinde geçiyor. Fakat ifade edilmek istenen aslında tam anlamıyla bu değildir. 

Bazı insanlar için bir durum problem teşkil ederken başka insanlar için herhangi bir sorun oluşturmayabilir. Örneğin doğada yaşayan bir insan için yılan fobisi olması önemlidir çünkü bununla karşılaşma olasılığı yüksektir. Fakat şehirde yaşayan bir insan için yılan görme olasılığı olmadığından bu fobinin varlığı pek de problem teşkil etmeyecektir. 

Yalnızlık bir insanın tercihi olabilir

Her birey farklıdır, biriciktir. Bir problemi problem yapan, kişinin hayatındaki işlevselliği bozmasıdır. Yalnızlık bir insanın tercihi olabilir, bundan mutluluk ve huzur duyabilir. Bir başka kişi içinse yalnızlık zorunda kaldığı, huzursuzluk yaratan bir durum olabilir. Bunun gibi birçok durum kişiye özeldir. Hiç kitap okumayan bir kişi için günlük 20 sayfa okumak idealken düzenli kitap okuyan biri için günlük 20 sayfa az olabilir. Çok stresli bir öğrencinin sınav kaygısına müdehale etmek gerekirken çok rahat bir öğrenci için de teşvik edici bir kaygı düzeyi oluşturulabilir.

Her bireyin ihtiyacı farklıdır

Karşınıza çıkan bilgileri bu düşünce altyapısıyla sınıflandırmanız daha yerinde olacaktır. Bu noktada ise kendinizi tanımanız işinizi kolaylaştırır. Yaşantınızda var olan durumları en iyi değerlendirebilecek kişi sizsiniz. Hayatınızı sekteye uğratan durumları göz önünde bulundurup bu alanda bilgiler edinebilirsiniz. Tabii edindiğiniz bilgiler, her zaman işe yararlılık göstermeyebilir. Bazen bazı bilgilere sahip olsak da uygulamada zorluk yaşadağımızı fark edebiliriz. Bu gibi durumlarda ise ruh sağlığı desteği almak grip olduğunuzda doktora gidip reçete yazdırmak kadar normaldir. 

 

Psikolojik Danışman Gizem Küçükkaya