Okul öncesi dönemde çocukların psiko motor, sosyal-duygusal, zihin ve dil eğitimleri, onların gelişimlerini büyük ölçüde tamamlamalarına, kişiliklerinin şekillenmesine ve değişmesine imkan sağlar.

Kaliteli bir akran ilişkisi, hızlı geçen okul öncesi dönemde çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi sürecinde kalıcı izler bırakır.

Çocuğun erken dönemde sosyal becerisini sağlıklı bir şekilde kazanması önemlidir; ilk olarak ailede başlayan bu eğitim, okul öncesi eğitim kurumlarında profesyonel ve alanında uzman psikologların rehberliğinde devam eder.

Aile, iç içe geçmiş sistemler bütünü içinde yer alır.  Çocuk için okul ortamı toplumla ilişkinin sağlandığı ilk sosyal alandır. Çocuğun gelişim dönemlerinin takibinde okul ve ailenin iş birliği yaparak bu sorumluluğu paylaşması önemlidir.

 

Oyunlarla gelişim – değişim süreçleri desteklenecektir

Dünyanın dört bir yanında yapılan arkeolojik kazılar çocuk oyunların klasik Yunan ve Atina’ya kadar uzandığını saptamıştır. Çocukluğun bir diğer adı ‘‘Oyun Çağıdır’’

Oyun, kendisini ifade etmenin doğal aracı olduğu için çocuk, gerginlik hayal kırıklığı, güvensizlik, saldırganlık, korku, kafa karışıklığı ve şaşkınlık gibi birikmiş duygularını oyun yoluyla dışarı aktarma fırsatı bulur.

Çocuğun oyun yoluyla dışarı aktarmasıyla, bu duygular açığa çıkar;

  • Çocuk bunlarla yüzleşir
  • Bunları denetlemeyi öğrenir
  • Ve bunlardan uzaklaşır

Duygusal rahatlamaya kavuştuğunda, çocuk kendisi olma

  • Kendisini düşünme
  • Kendi kararlarını verme
  • Psikolojik olgunlaşma ve kendini fark etmeye başlar.

Kendi yollarını bulmak, kendilerini sınamak, kişiliklerini açığa çıkarır.

 

Psk. Perihan ŞENSOY

Pendik Psikolog Danışmanlık Merkezi