Sosyal anksiyete sosyal ortamlarda kendisini gösteren ve ortaya çıkan bir çeşit huzursuzluktur. Kişide görülen belirtiler ise kendisini belli edecek türdendir.
Sosyal ortamlar içerisinde yer alan tüm aktiviteler anksiyete yaşayan kişi içi adeta bir zulüm olur. Bu zulüm sonucunda kişi gündelik hayatından, iş hayatından ve özel yaşamından oldukça uzak verimsiz bir şekilde vakit geçirir.
Kişinin bu sorunu yenmesi için ise genel bir farkındalık yaşanması ve terapi görmesi gerekebilir. Bu tarz durumlarda profesyonel yardım ile destek alınabilir. Siz de detaylı bilgi ve destek almak ve alanında uzman doktorlara ulaşmak için tarafımızla irtibat kurabilirsiniz.

Sosyal Anksiyete Nedir?
Sosyal anksiyete sosyal ortamlar içinde kişiyi huzursuz ve rahatsız eden etkiler ile kişi hayatında yer alır. Sosyal fobi olarak da adlandırılabilecek olan bu rahatsızlık durumu, kişinin yargılanma korkusu yaşaması ile ortaya çıkar. Kişi, çevresi tarafından tüm geri dönüşleri dikkate alır ve sessiz, yalnız kalmayı tercih eder.
Sosyal ortam içerisinde yaşayacağı stres ve gireceği kaygılar yerine yalnız kalmayı tercih eden kişi, asosyal bir tavır sergileyebilir. Kişinin bu sorunu kimi zaman arkadaş gruplarında da birtakım anlaşmazlıklara yol açabilir.
Sosyal ortamlarda konuşulan konularda fikir sahibi olsa bile kişi o anda sessizliği tercih eder. Elinden geldiğince diyaloga ve sohbete az katılım sağlayarak uzak, sessiz ve tek kalmayı tercih eder.

Sosyal Anksiyete Belirtileri
Sosyal ortamda yer alan anksiyete belirtileri yaşayan bir kişinin, iş yaşamı ve özel hayatında da verimsizlik hakim olur. İş yaşamı içerisinde her zaman sağlanan bir diyalog hali ve topluluk ile karşı karşıya kalma durumu vardır. Bu durum çerçevesinde görülmektedir ki genel bir verimsizlik ve huzursuzluk kişide vuku bulur.
Oluşan huzursuzluk ve gerginlik ile beraber gündelik hayatta oluşan sorumluluk bilinci de tehlikeye girer. Kişi rahatsız olduğu bir ortam ile karşı karşıya kaldığında, terleme, yüzde oluşan kızarıklık, titreme ve nefes darlığı belirtileri ile karşılaşır.
Kişi öylesine belirtiler ile karşılaşır ki ağızda kuruluk tarzı fiziksel belirtiler haricinde derdini de anlatamaması verdiği bir çaresizlik ile içsel bunalıma girer. Devamlı birtakım şeyleri erteler ve öteler bu şekilde sorunu ile Başa çıkmaya çalışır.
Fakat asıl yapılması gerekilen bu sorunun farkında olup üstüne gitmeye çalışmaktır. Çünkü anksiyete özgüveni de yerle bir edebilir ve kişinin psikolojisini bozabilir.

Sosyal Anksiyete Nasıl Geçer?
Bilişsel davranışçı terapi ve maruz kalma terapisi tedavi için başvurulan yöntemler arasında yer almaktadır. Kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakla beraber ilaç kullanımı da söz konusu olmaz. Kişi terapi ile bu durumun ve sorunun üzerine gitmelidir, nedenleri incelenmeli ve buna göre bir çözüm üretilmelidir.
Kişi tüm bu tedavi yöntemleri beraberinde maruz kalma terapisi ile yaşadığı soruna ve tetikleyici olan ortamlarda soruna daha fazla maruz kalmalıdır. Maruz kalınarak bu durum içerisinde yaşanan ani belirtiler tanınır ve kişi bir nevi savunma mekanizması geliştirir. Korku ile yüzleşmek o korkudan sonsuza kadar kurtulmanıza bile olanak verebilir.

Sosyal Anksiyete Başa Çıkma Yolları!
Sosyal anksiyete ile başa çıkmak için korkunuzun üzerine gitmeniz gerekir. Düzenli bir hayat rutini oluşturmak, spor yapmak ve beslenmeye dikkat etmek bu aşamada oldukça önem taşır.
Fakat bu unsurların haricinde profesyonel bir destek almak kesin suretle gereklidir. Korku ve fobiniz ile başa çıkmak için öncelikle farkında olmak ve bu durumdan kurtulmak istemek gerekir.